A Scala Hanníbalis van de bracet en forma de 148 articles episodis d'història de l'Escala i Empúries i altres indrets, reflexions i opinions sobre temes d'actualitat i capbussades en el món de les ciències ocultes
..

• Taurons a la mar de l’Escala

Acabant d'enllestir aquest treball, ja entrada la segona quinzena d’agost de 2007, ha estat curiosament notícia de portada a diversos canals de televisió la continuada presència d’un tauró gris de prop de 2 metres lliscant a tocar la mateixa llongada de la platja del Miracle de Tarragona. Jo mateix vaig ser testimoni un capvespre de tardor de 1998 de la presència de dues aletes que pentinaven en paral·lel i durant uns breus instants les aigües davant l’illot escalenc del Cargol.

Aquest tauró gris de 2,10 metres va aparèixer mort el 1992 a l'escalenca Illa Mateua (Fotografia: Rafel Bruguera)

Una aleta tallant l’aigua, una boca amb dents esmolades, un somriure malvat, un cos aerodinàmic i potent... Són els taurons. No ha d’estranyar, doncs, que aquests peixos amb fama de devoradors d’homes ens tinguin atemorits.

Pot semblar, exceptuant mariners i pescadors, que la mar de l’Escala no és mar de taurons, però són 30 les espècies de les 340 existents que habiten d’antuvi la Meditèrrània occidental, tot i que poques d’elles són realment perilloses. Així, la presència d’esquals a la costa de l’Escala i a tot el litoral mediterrani occidental és alguna cosa més habitual del que es pot pensar. De fet, no són poques les cites d’aquests peixos a les nostres aigües i pocs els testimonis de pescadors escalencs i d’arreu d’ençà que es té memòria.

De les 30 espècies de taurons en descriurem les 12 més comunes o conegudes començant per les de menor dimensió. El gat (Scyliorhinus canicula) és un tauró abundant de coll allargat i prim, de color gris rogenc, de 60 cm. de llargària (amb un màxim de 80) i viu prop de la costa; la moixina (Galeus melastomus) té un cos allargat i esvelt, de color marró clar, també de màxim 60 cm. i és relativament abundant; la mussola (Mustelus mustelus) és un esqual de color gris uniforme, de 1,60 metres màxim i relativament freqüent a poca profunditat; el caçó (Galeorhinus galeus) és l’exemplar més gran de les mussoles, de coloració grisa clara, com a molt 2 metres de llarg (inusual) i a l’estiu sol visitar les aigües costaneres.

El tauró gris (Carcharhinus plumbeus) té un cos robust, de color gris marronós, pot fer 2,30 m. màxim i tant frequenta mar obert com llocs pròxims a la costa. La tintotera o tauró blau (Prionace glauca) té un cos allargat i atractiu, de color blau brillant intens, de 2,80 m. màxim i sol freqüentar tant mar oberta com zones costaneres principalment a l’estiu; el marraix (Lamna nasus) és un excel·lent nedador de color blau fosc i pot fer 3 metres màxim; el peix martell (Sphyrna zygaena) és un tauró de color gris blavós, de cap a 4 m. màxim i pot ser vist prop de la costa; el solraig (Isurus oxyrinchus) és un gran depredador, de color blau fosc i de 4 m. màxim.

El peix guilla (Alopias vulpinus) té una aleta caudal extremadament llarga que usa per estabornir les seves preses, fa com a màxim 5,5 m. i sol nedar prop de la superfície: el tauró blanc (Carchardon carcharias) és un gran depredador, de coloració grisa fosca i pot fer 8 metres tot i que no sol passar de 6,50. El tauró pelegrí (Cetorhinus maximus), de color grisós, de generalment 4 a 6 m. encara que pot arribar a 10 o més, sol nedar paral·lel a la costa.

Les espècies més perilloses acostumen a deambular mar endins, però, ocasionalment, a l’estiu, no és estranya la cita a la costa d’algun exemplar aïllat. D’entre els més perilloses que ens visiten cal destacar la tintorera, el tauró blanc, el peix guilla, el solraig i el marraix. La tintorera és l’esqual més abundant a la nostra mar i el que més s’acosta al litoral pel seu caràcter desvergonyit a la recerca d’aliment; estan documentats molts atacs a petites embarcacions i a submarinistes i nedadors. El solraig i el marraix poden arribar a ser agressius amb els submarinistes sense haver estat provocats; aquest segon és el que apareix a la novel·la d’Ernest Hemingway “El vell i el mar”.

La presència del tauró blanc a les nostres costes està registrada; és una de les criatutes més evolucionades del planeta i també més amenaçades d’extinció. Se’n capturà el 1878 un exemplar de 6 m. a les illes Columbrets i més cap aquí se n’han detectat prop de les illes Balears, costa castellonina, golf de Lleó i Vilassar de Mar. A Tossa es capturaria una femella de quasi 5 m. el novembre de 1992. Els 26 i 27 de desembre de 2004 es localitzaren, segons informà la revista “El Far Comarcal”, tres individus, dos d’ells entre 4 i 6 metres, davant de la costa de Torredembarra (Tarragonès). A tota la Mediterrània, segons xifres oficials, s’han produït 23 atacs entre 1907 i 2006; 11 d’ell fatals. Es creu n’existeix una població reproductora a les aigües de Sicília.

La pesca de taurons amb finalitat comercial a les nostres aigües no és gaire estesa a diferència d’altres zones (a tot l'Estat se'n pesquen més de 350.000 l'any, segons l'organització Oceana). Les nostres embarcacions solen capturar els esquals, sovint sense intenció, amb l’art d’arrossegament i el palangre. Les espècies més agafades són el solraig, el caçó i, més esporàdicament, el tauró pelegrí, el peix guilla, el marraix, el peix martell i la tintorera. A l’Escala, segons em comenta el pescador Xicu Oliveras 'Tero', "generalment són petites tintoreres, gats, alguna cria de marraix i de tant en tant algun bocadolç (tauró pelegrí) enredat a la xarxa i molt rarament algun peix guilla; abans, en temps del meu pare, abundaven els gatvaires i els agullats". Respecte a la pesca esportiva, els més capturats són la tintorera, el solraig i el peix guilla.

El tauró pelegrí, freqüent a les nostres costes, sovint queda embolicat a les xarxes o apareix a la deriva. Aquest peix, el més gran del món després del tauró balena, és altament migratori i s’alimenta de zooplàncton i invertebrats. És inofensiu, però es coneixen casos d’aquest tauró en perill d’extinció víctima de la sobrepesca que havent estat arponejats han atacat les embarcacions; antigament era molt capturat per l’oli del seu fetge. El peix guilla a voltes és agafat perquè en intentar colpejar amb la seva llarguíssima cua les sardines capturades per les embarcacions acaba embolicat a la xarxa.

* Si en voleu més informació, consulteu, entre d’altres, el llibre Taurons dels Països Catalans (1996), dels ictiòlegs Joan Barull i Isabel Mate del Museu de Zoologia de Barcelona.

(Scala-2007)

REBOTIGA DEL SCALA

REBOTIGA DEL SCALA